چند نکته برای استفادهی بهتر از کارتهای حافظه
این روزها، بیشتر افراد قطعاً به نوعی از کارتهای حافظه استفاده میکنند. اینگونه حافظههای جانبی را میتوانید در گوشیهای هوشمند، دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری و سایر وسایل الکترونیکی مشاهده کنید. در این مطلب قصد داریم بر اساس مقالهای از Jeff Cable، مدیر فروش سابق کمپانی Lexar در خصوص نحوهی استفاده از کارتهای حافظه توصیههایی را ارائه کنیم. البته این مطلب بیشتر برای استفادهی عکاسان در نظر گرفته شده است، ولی برخی از توصیهها را کاربران سایر دیوایسهای الکترونیکی نیز میتوانند استفاده کنند.
کارتهای حافظه ممکن است در نگاه اول خیلی ساده و تنها تکهای از جنس پلاستیک و فلز به نظر بیایند. ولی درواقع تجهیزاتی هوشمند هستند که از چندین بخش مختلف تشکیل میشوند. بهطورکلی هر کارت حافظه دارای دو قسمت اصلی حافظه و کنترلر است. کیفیت این حافظه و کنترلر است که سرعت یک کارت حافظه را تعیین میکند.
به علاوه هر کارت حافظه دارای جدول جایگذاری فایل (File Allocation Table) است که با حروف اختصاری FAT شناخته میشود. اگر به فایلهای داخل هر حافظه مانند صفحات یک کتاب نگاه کنیم، جدول FAT صفحهی فهرست آن کتاب است. هر بار که شما کارت حافظهی خود را فرمت میکنید درواقع این فهرست را پاک کردهاید. بنابراین تمامی فایلهای شما پس از فرمت نیز در کارت حافظه وجود دارند، و تا زمانی که آنها را با فایلهای جدید جایگزین نکنید پاک نمیشوند. پس به یاد داشته باشید که تنها با فرمت کردن یک کارت حافظه عکسهای شما پاک نشدهاند.
با این توضیح به سراغ توصیههایی برای استفاده از کارتهای حافظه میرویم. این توصیهها برای افزایش عمر کارتهای حافظه و کم کردن ریسک خراب شدن عکسهای داخل آنها بسیار کاربردی هستند.
- عکسهای خود را با استفاده از دوربین از درون کارت حافظه پاک نکنید
منظور از جملهی بالا این است که عکسهای گرفته شده را با استفاده از خود دوربین، تکبهتک پاک نکنید. این اشتباهی است که حتی عکاسان حرفهای نیز مرتکب میشوند. درحالیکه دوربین شما در ثبت عکس عملکرد بسیار خوبی دارد، برای مدیریت فایلهای کارت حافظه چندان هوشمند نیست. بهاینترتیب جدول FAT را حسابی به هم میریزد.
بهخصوص با توجه به کاهش قیمت کارتهای حافظه و افزایش ظرفیت آنها کمتر پیش میآید که نیاز به پاک کردن فایلی داشته باشید. بگذارید حتی عکسهایی که از آنها راضی نیستید نیز در کارت حافظه باقی بمانند و بعداً با استفاده از کامپیوتر آنها را مدیریت کنید. بهاینترتیب عمر کارت حافظهی شما بیشتر میشود و احتمال خراب شدن و از بین رفتن فایلهایتان در آینده نیز کاهش مییابد.
- کارت حافظهی خود را با استفاده از دوربین فرمت کنید، نه کامپیوتر
ممکن است در جاهایی بخوانید که کارت حافظه را باید با استفاده از کامپیوتر فرمت کرد. ولی واقعیت این است که بهترین روش فرمت کارت حافظه این است که آن را با استفاده از همان دوربینی که قصد دارید در آن استفادهاش کنید فرمت کنید. بله، سعی کنید حتی کارت حافظهای را که در دوربین کانن فرمت کردهاید داخل دوربین نیکون، سونی و … قرار ندهید و بالعکس. اگر میخواهید کارت حافظهی خود را بین دو دوربین جابجا کنید بهتر است آن را در دوربین دوم دوباره فرمت کنید. زیرا هر سازندهای از الگوریتم متفاوتی برای فرمت استفاده میکند.
- پس از هر بار خالی کردن فایلها بهتر است کارت حافظه را فرمت کنید
از عکاسی برگشتهاید، فایلهای خود را از کارت حافظه به کامپیوتر منتقل میکنید، شاید یک بکآپ هم در جای دیگری مانند هارد اکسترنال نگاه میدارید. توصیه میشود پس از بازگرداندن کارت حافظهی خالی به دوربین، آن را فرمت کنید. به این شکل خیالتان راحت خواهد بود که عکسهای بعدی شما به شکلی ایمن و صحیح ذخیره خواهند شد.
- از یک کارتخوان خوب استفاده کنید
Jeff Cable میگوید هر بار که یک مشتری با او تماس میگرفت و میگفت که کارت حافظهاش خراب شده است اولین سؤالی که از او میپرسید این بود که “از چه کارتخوانی استفاده میکنید؟”.
اگر دوربین گرانقیمت همراه با لنزهای ارزشمند میخرید و کارتهای حافظهی پرسرعت و با ظرفیتهای زیاد تهیه میکنید منطقی است که کمی بیشتر خرج کنید و یک رمریدر یا کارتخوان خوب و از یک برند شناختهشده نیز بخرید. زیرا کارتخوانها نیز مانند خود کارت حافظه دارای کنترلرهای هوشمند هستند و کارتخوانهای ارزان و با برندهای ناشناخته از کنترلرهای ارزان و بیکیفیت استفاده میکنند.
- کارت حافظه را کاملاً پر نکنید
با وجود اینکه این روزها کارتهای حافظه بسیار باکیفیت ساخته میشوند و از انواع کنترلرهای هوشمند استفاده میکنند، باز هم ایدهی خوبی است که آنها را تا انتهای ظرفیت پر نکنید. بهتر است یک کارت حافظهی با ظرفیت بیشتر خریداری کنید تا بتوانید همواره کمی از آن را خالی بگذارید.
همین رویکرد را میتوانید برای هارد کامپیوتر و لپتاپ نیز استفاده کنید. توصیه میکنیم حداکثر تا حدود 90درصد از حافظه را پر کنید.
- کارت حافظه را زمانی که در حال استفاده است از دوربین یا کارتخوان خارج نکنید
اگر در حال انتقال اطلاعات از دوربین یا کارتخوان به کامپیوتر، کارت حافظه را از جایش خارج کنید، احتمال زیادی وجود دارد که تعدادی یا کل عکسهایتان را از دست دهید. همواره اجازه دهید دوربینتان کاملاً خاموش شود یا کار انتقال اطلاعات تمام شده باشد، چند ثانیه صبر کنید و سپس کارت حافظه را از جایش خارج کنید.
- اگر دوربین شما دارای دو شیار کارت حافظه است، اجازه دهید هر عکس در هر دو کارت ذخیره شود
این مورد تنها برای اطمینان بیشتر است. به این شکل خیالتان راحت خواهد بود که اگر یکی از کارتهای حافظه دچار مشکل شود، عکسهایتان در کارت دیگری نیز ذخیره شدهاند. در حقیقت یکی از فلسفه کمپانیها برای تعبیه دو درگاه کارتحافظه در دوربینها نیز همین است.
- کارت حافظهی خود را از برندهای شناختهشده خریداری کنید
عکسهای شما حتماً برایتان از ارزش بالایی برخوردارند و کارتهای حافظه تجهیزاتی هستند که به آنها برای ذخیرهی لحظات زندگیتان اعتماد میکنید. بنابراین به سراغ برندهای شناختهشده و معتبر بروید. برندهای زیادی مانند Silicon Power،Transcend، Sony ، SanDisk، ADATA و یا Lexar وجود دارند که میتوانید به آنها اعتماد کنید. ولی بههیچوجه به سراغ برندهای ناشناخته و یا کارتهای حافظهی بدون برند نروید.
با توجه به اینکه یک کارت حافظه را میتوانید برای ثبت هزاران عکس استفاده کنید، منطقی است که کمی بیشتر خرج کنید و نوع خوب آنرا بخرید.
درنهایت بد نیست به یک مسئلهی دیگر نیز اشاره کنیم:
کارتهای حافظه از حافظههای جامد (Solid State) استفاده میکنند که بسیار مقاوم هستند. بنابراین درصورتیکه کارت حافظهی شما درون آب افتاد فکر نکنید که تمامی فایلهایتان پاک شدهاند. حتی درصورتیکه کارت حافظه در جیب لباستان بوده و درون ماشین لباسشویی رفته نیز ممکن است فایلهایتان سالم باشند. با این وجود توصیه نمیکنیم چنین کارتی را دوباره درون دوربین عزیزتان نصب کنید. ولی فرصت دهید خشک شود و بهاحتمالزیاد تمامی فایلهایتان سالم هستند و میتوانید آنها را به حافظهی دیگری منتقل کنید.
بعلاوه نیازی نیست همهی کارتهایتان را همواره داخل کیس نگه دارید، کارتهای SD را میتوان بهراحتی بدون هیچ پوششی داخل کیف و کوله گذاشت. البته ایدهی خوبی است که کارتهای حافظهی CF را داخل کیس مخصوصی نگاه دارید. زیرا ممکن است محل ورود پینهای این نوع کارت حافظه با گردوخاک پر شوند و اتصال بین کارت و دوربین بهخوبی برقرار نشود.
منبع: پیکسل