جشنواره شناسی (1) کن - Cannes
جشنواره بینالمللی فیلم کن (به فرانسوی: Le Festival International du Film de Cannes) جشنوارهای سالانه است که در کن فرانسه برگزار میشود. این جشنواره یکی از بزرگترین و باشکوهترین رویدادهای سینمایی جهان و محلی برای پیشنمایش فیلمهای جدید از تمامی ژانرها از جمله مستند بهشمار میآید.
تاریخچه
جشنواره فیلم کن برای اولین بار در شهر کن در جنوب فرانسه در سپتامبر ۱۹۳۹ برگزار شد، اما پس از آن تا پایان جنگ جهانی دوم برگزاری مجدد این جشنواره متوقف ماند. جشنواره فیلم کن در سال ۱۹۴۶۶ با حمایت وزارت خارجه فرانسه بار دیگر راهاندازی شد و با وجود آن که ماهیت اصلی شکلگیری آن رقابت با جشنواره ونیز بود، اما مقامات این دو فستیوال در توافقی پنهانی پذیرفتند تا برگزاری هر دو فستیوال در سالهای متمادی را جشن گرفته و گرامی بدارند. این رویداد سینمایی معتبر در سالهای ۱۹۴۸ و ۱۹۵۰ به علت مشکل بودجه برگزار نشد و در سال ۱۹۵۱ بود که به لطف روابط حسنه میان فرانسه و ایتالیا، زمان برگزاری جشنواره کن به بهار منتقل شد و جشنواره ونیز در همان مدت پاییز باقی ماند. در دهه ۱۹۵۰ میلادی زمان برگزاری جشنواره، از ماه سپتامبر به آوریل تغییر یافت و از سال۱۹۵۵ میلادی، نخل طلا به عنوان جایزه اصلی جشنواره کن معرفی شد. موقعیت جشنواره کن در سالهای ۱۹۶۰۰ در جهان فرهنگ و هنر تثبیت شد و از آن زمان به عنوان معتبرترین جشنواره فیلم در دنیا شناخته میشود. از سال ۱۹۵۵ بود که جایزه نخل طلا به عنوان جایزه اصلی این رویداد سینمایی معرفی شد.
در سال ۱۹۷۲۲ جشنواره کن که توسط هیئت مدیره اداره میشد، به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی ثبت گردید. از سال ۱۹۷۲۲ مسوولین جشنواره تصمیم به تشکیل هیئت انتخاب جهت گزینش نهایی فیلمها گرفتند و پیش از آن فیلمها توسط نمایندگان جشنواره در کشورهای مختلف انتخاب میشدند. برنامههای این جشنواره از هفت بخش اصلی تشکیل شدهاست که شامل بخشهای مسابقه، خارج از مسابقه، نوعی نگاه، سینه فونداسیون (مسابقه فیلمهای کوتاه)، هفته منتقدان، دو هفته کارگردانان و بازار فیلم میشود. در جشنواره بینالمللی فیلم کن، فیلمها در دو بخش اصلی و فرعی از اقصا نقاط جهان با یکدیگر رقابت میکنند. مهمترین و پر افتخارترین جایزه در جشنواره بینالمللی فیلم کن جایزه نخل طلایی است. از دیگر ویژگیهای جشنواره فیلم کن خصوصی بودن آن است که در آن بزرگترین ستارگان سینما و مطرحترین تهیه کنندگان عرصه سینما حضور به هم میرسانند. قابل ذکر است که فقط اهالی سینما حق شرکت در جشنواره را آنهم با کارت دعوت ویژه دارند. جشنواره بینالمللی فیلم کن محل بسیار مناسبی برای تهیه کنندگان سینما از تمام نقاط جهان است که در آن فرصت مییابند تا فیلمهای خود را به شرکتهای عظیم فیلمسازی عرضه کنند.
بخش های جنشواره-
بخش اصلی – رویداد اصلی جشنواره
- بیست فیلم برای رقابت نخل طلا، دیدار و پیش بینی در گراند تئاتر لومیر.
- جایزه برای کارهای نو و نگاهی نو – بیست فیلم از فرهنگهای دور و نزدیک، آثار اصلی و متفاوت در سالن دبوسی.
- خارج از مسابقه – دیدار و پیش بینی در تئاتر لومیر که جایزه آن رقابتی نیست.
- نمایش ویژه – انتخاب از طرف هیئت داوران فیلم با هویت مخصوص.
- سینه فونداسیون – ۱۵ فیلم کوتاه از سراسر جهان که عموماً توسط دانشجویان مدرسههای فیلم ساخته شده، توسط جشنواره انتخاب میشوند. این بخش هیئت داوری جداگانه دارد و سه جایزه به فیلمهای برگزیده در سالن بونوئل اعطا میشود.
- فیلم کوتاه – در این بخش جایزه نخل طلایی فیلم کوتاه با رقابت ۱۰ در سالن بونوئل اهدا میشود. هیئت داوری آن همان هیئت داوری سینه فونداسیون است. همچنین گاهی نیز به عنوان تشویق یک فیلم کوتاه دیگر هم توسط هیئت داوری انتخاب میشود.
-
بخش موازی – برنامه غیر رقابتی اختصاص یافته برای کشف جنبههای دیگری از سینما.
- کن کلاسیک – نمایش فیلمهای آثار برجسته گذشته و بازسازی شده.
- همه سینمای جهان – این بخش ویترین شور و نشاط و تنوع سینما در سراسر جهان است که هر روز، با دعوت یک کشور با ارائه طیف وسیعی از ویژگیهای جشن و فرهنگ منحصر به فرد، هویت و آثار فیلم اخیر صورت میگیرد.
- دوربین زرین – یکی از جایزههای جشنواره فیلم کن است که به بهترین فیلم برگزیده اعطا میشود و در زمان اختتامیه جشنواره توسط هیئت داوران مستقل ارائه میشود.
- سینما پلاژ – نمایش آثار منتحب کن کلاسیک در سالن سینمای روباز ساحلی که تمهیدی برای بردن فیلمهای کن به میان عامه مردم محسوب میشد.
-
دیگر بخشها – در طول جشنواره کن.
- دوهفته کارگردانان – در سال ۱۹۶۸ همزمان با اعتصابهای سراسری فرانسه که به لغو برگزاری جشنواره کن در آن سال انجامید آغاز بهکار کرد. این بخش به رادیکالترین بخش جشنواره کن مشهور است و به معرفی فیلمهای بلند و کوتاه فیلمسازان جهان میپردازد.
- هفته منتقدان بینالمللی - بهعنوان قدیمیترین بخش جنبی جشنواره کن در سال ۱۹۶۲ پایهگذاری شد و توسط انجمن منتقدان فیلم فرانسه اداره میشود. این بخش به معرفی و تحلیل آثار فیلمسازان جدید جهان میپردازد.
- انجمن سینمای مستقل و توزیع
-
مناسبتها
- مارشه دو فیلم – یا بازار فیلم کن، شلوغترین بازار فیلم در جهان است و از دیگر بخشهای اصلی جشنواره کن به حساب میآید.
- مستر کلاس – کلاس عمومی توسط فیلمسازان مشهور جهان.
- بزرگداشت – بزرگداشت و تجلیل یک هنرمند بینالمللی با ارائه یک اثر فیلمهای وی.
- شبکه تولید – فرصتی برای همکاری تولیدات بینالمللی.
- نمایشگاهها – هنرمندان، مجموعه حوادث مختلف و کارها.
- شصتمین سالگرد – رویداد برگزار شده از سال ۲۰۰۷
.